Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Λ.Τ.Υ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΙΝΤΕΣ

Το δέσιμο στην μπίντα μέσα από τον φακό του "Μπουρλοτιέρη"


Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ύδρας σχετικά με το θέμα Τοποθέτηση μπιντών-δεστρών ενημερώνει πως η θέση που τοποθετήθηκαν ήταν αυτή που ενέκρινε η 1η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.        Το ιστορικό έχει ως εξής:

Το 2007 επί δημαρχίας του Αγγέλου Κοτρώνη χορηγοί (τους οποίους ευχαριστούμε ) δώρισαν στο Δ.Λ.Τ.Υ  8 μπίντες. Έγινε μελέτη η οποία πληρώθηκε από το Δ.Λ.Τ. Υ και υπεβλήθη στην 1η Ε.Β.Α για έγκριση.

Η αρχική τοποθέτηση ήταν στο προσήνεμο μέρος του λιμενοβραχίονα δηλαδή στα βράχια.

Η 1η Ε.Β. Α δεν ενέκρινε την τοποθέτηση των μπιντών παρά μόνο κρίκων (για μικρά σκάφη) και φυσικά η πρόσδεση στους κρίκους είναι επισφαλής για μεγαλύτερα σκάφη διότι μετακινούνται τα βράχια (στο βίρα όταν τεντώνουν τα σκοινιά).

Κατόπιν τούτου οι μπίντες μεταφέρθηκαν στο Μανδράκι για φύλαξη.

Το Μάρτιο του 2011 υποβλήθηκε ξανά αίτηση έγκρισης για την τοποθέτηση των μπιντών-δεστρών,

Το Κ,Α.Σ το οποίο βρισκόταν στην Ύδρα με πρόσκληση του Δημάρχου κ. Αγγέλου Κοτρώνη, μαζί με άλλες αδειοδοτήσεις μας, ενέκρινε την τοποθέτηση τους όχι στα βράχια αλλά ανάμεσα στο πεζούλι του λιμενοβραχίονα.

Ξαναέγινε μελέτη η οποία πάλι πληρώθηκε από το Δ.Λ.Τ. Υ και εγκρίθηκε η τοποθέτηση τους. Κατόπιν υπεβλήθη η μελέτη μας και στις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και μετά από 2 χρόνια πήραμε τις εγκρίσεις και τοποθετήσαμε τις μπίντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μπίντες για να στερεωθούν ανοίχθηκε λάκκος βάθους 1,00 μ. και πέλμα οριζόντιο 1,50 μ. 

Αν οι κάβοι - όπως συζητιέται- τρίβονται στα βράχια μπορούν να τοποθετηθούν μαξιλάρια {λινάτσες, πανιά ) από τα σκάφη.

Σε περίπτωση μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων που η πρύμνη τους είναι ψηλά δεν θα υπάρχει πρόβλημα διότι θα είναι αρκετά ψηλά και δεν θα ακουμπούν οι κάβοι στα βράχια.

Όσο για, το "Κ" που είναι χαραγμένο στην κορυφή της κάθε. μπίντας είναι το όνομα (φίρμα) του κατασκευαστή (Κούρταλης)

Αυτή είναι εν ολίγοις η ιστορία των μπιντών-δεστρών. Εύχομαι πολλές προσεγγίσεις μεγάλων κρουαζιερόπλοιων με πολλούς τουρίστες και καλό καλοκαίρι.
Ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Υ  
 Θανάσης Εμ. Μερτζάνης


Ο Μπουρλοτιέρης ευχαριστεί ιδιαίτερα τον καπετάν Θανάση για την ανωτέρω απάντηση του, που για μια ακόμη φορά δίδαξε με την συμπεριφορά του ήθος και απέδειξε πως αυτοί που πράττουν για το καλό του νησιού μας δεν φοβούνται να απαντήσουν, έστω και εάν έχουν κάνει λάθος στις ενέργειες τους μετά από πλειοψηφικές αποφάσεις των οργάνων που προΐστανται,εμείς αυτούς που ποτέ δεν απαντούν θεωρούμε επικίνδυνους για τον ιερό τόπο μας.  Η σιωπή, ενίοτε, δείχνει αδιαφορία, απαξίωση, ενδεχομένως και φόβο.