Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος ενημερώνει

Ο καταναλωτής πριν αγοράσει πρέπει :
1.Να ιεραρχήσει  τις ανάγκες του, να κάνει λίστα  αγορών, και να παρακολουθεί διαχρονικά τις τιμές των κυριότερων αγαθών που αγοράζει, ώστε να επισημαίνει  « αδικαιολόγητες» ανατιμήσεις.
2. Να κάνει επισταμένη έρευνα τιμών και ποιότητας, σε ομοειδή προϊόντα και να μην διστάζει να επιλέξει  ανταγωνιστικό προϊόν, όταν αυτό επιβάλλεται από την σύγκριση.
3. Να μην αγοράζει δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτεται αν μόνο το ένα του είναι χρήσιμο.
4. Να ελέγχει την ημερομηνία λήξης των προϊόντων.
5.Να ελέγχει τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες –ψυγεία, εάν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.
6. Να ελέγχει την υγιεινή του προσωπικού του καταστήματος και την καθαριότητα αυτού, που ασχολείται με ευαλλοίωτα προϊόντα, ζωικά τρόφιμα  (π.χ. κρέατα, τυροκομικά κ.α.)
7. Να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και εμπορευμάτων που κάτι έχουν να πουν (συστατικά, προέλευση, επωνυμία κλπ)
8. Να προσέχει και να υπολογίζει τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης ορισμένων προϊόντων (αυγά, συσκευασμένα αλλαντικά κ.α.)
9. Να μην αγοράζει φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής , που συνήθως είναι βλαβερά  για την υγεία, ακριβά και άνοστα .
10. Να μην διστάζει να καταγγέλλει τους παραβάτες στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή 1520 και στο πενταψήφιο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων 11717. πηγή: ενωση καταναλωτών ελλάδος  τηλ:210 4111080

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΥΔΡΑΣ


Την Τρίτη 22 Απριλίου επισκέφθηκαν το Δήμο μας, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υ.Ε.Ν κ. Κωσταντίνος Μουτζούρης συνοδευόμενος από τον  Διευθυντή  Τεχνικών Έργων του Υπουργείου κ. Αριστοτέλη  Παπαδόπολη.
Της παρουσία τους στο νησί μας  προηγήθηκε επίσκεψή τους στον Δήμο Ερμιονίδος και συνάντησή τους με αξιωματούχους του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείο για το θέμα του  προβλήταα στο Μετόχι
Κατά  την άφιξή τους στην Ύδρα μέσω του Μετοχίου,  οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Ύδρας κ. Άγγελο Λ. Κοτρώνη στο γραφείο του, στην οποία επίσης έλαβαν μέρος οι Αντιδήμαρχοι κ. Αναστάσιος Σωτηρόπουλος και κ. Λουκία Λούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας κ. Αθανάσιος  Μερτζάνης, ο Αντιπρόεδρος κ. Ανάργυρος Βούλγαρης και το μέλος της ειδικής επιτροπής για την υπόθεση του Μετοχιού  Πλοίαρχος (Ε.Ν) κ. Πέτρος Αγγελάκος.  
Κατά την  διάρκεια της συνάντησης  συζητήθηκαν εκτενώς όλες οι μέχρι τώρα ενέργειες αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στην επίλυση του ζητήματος με τον προβλήτα. Για μια ακόμη φορά ο Δήμαρχος τόνισε την αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης, στο φλέγον αυτό θέμα.
Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας, κατανοώντας το μέγεθος του προβλήματος σημείωσε πως πρέπει να βρεθεί λύση οριστική στο πρόβλημα και ενημέρωσε τους παριστάμενους πως  πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου αλλά και σκέψη δική του είναι πως όλες οι υπάρχουσες παράνομες θαλάσσιες εγκαταστάσεις που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτή στο Μετόχι, να νομιμοποιηθούν. Μάλιστα τόνισε πως τα δεδομένα κάνουν επιβεβλημένη μια τέτοια λύση η οποία θα είναι προς όφελος όλων, αφού η ασφαλής και αδιάλειπτη συγκοινωνία είναι το πρώτιστο μέλημα της πολιτείας και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε όλοι.
Ο Δήμαρχος επέδωσε στον κ. Μουντζούρη το Μετάλλιο του Παύλου Κουντουριώτη, σε ένδειξη τιμής και ευχαριστιών για τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο, αλλά και ο ίδιος στην εξέρευση οριστικής λύσης στο θ΄’εμα της επικοινωνίας της Ύδρας με την απέναντι στεριά.
«Η σημερινή μας συνάντηση απέδειξε πως η πολιτεία όποτε χρειάζεται μπορεί να δίνει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα. Ο προβλήτας στο Μετόχι, όπως έχω πολλές φορές πει και στο παρελθόν, αποτελεί για την Ύδρα την εναλλακτική  λύση στην σύνδεσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το δικαίωμα στην επικοινωνία είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το στερήσει από κανέναν. Όλα πρέπει να γίνουν στα πλαίσια της νομιμότητας και έτσι θα γίνουν. Όλοι έχουμε συμφέρον να συνεργαστούμε με σκοπό το κοινό όφελος. Οι γείτονες και φίλοι μας, γνωρίζουν πολύ καλά, όσο και εμείς, πως με την συνεργασία  επιτυγχάνονται σπουδαία πράγματα. Δεν μας χωρίζει τίποτα, αντίθετα πάρα πολλά είναι αυτά που μας ενώνουν.  Η θάλασσα είναι κοινός τόπος ανάπτυξης και προόδου», δήλωσε ο Δήμαρχος Ύδρας. Από το Γραφείο Τύπου

Καλή Λαμπρή με μια Ύδρα παραταξιακά ενωμένη

Η συντακτική ομάδα της εφημερίδας  του νησιού μας "Ο Μπουρλοτιέρης"  κοντά στον Υδραίο την Υδραία και τους φίλους της Ύδρας αναγνώστες του.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η ΥΔΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο Δήμαρχος Ύδρας κύριος Άγγελος Λ. Κοτρώνης, η Αντιδήμαρχος κυρία Λουκία Λούλου, η Διευθύντρια του Λυκείου κυρία Μαρία Μαρσέλλου, ο Διευθυντής του Γυμνασίου κύριος Δημήτρης Σαράντης, η Διευθύντρια του Α΄ Δημοτικού Σχολείου κυρία Ματίνα Ρούση, η Εκπαιδευτικός του Β΄ Δημοτικού Σχολείου κυρία Ιωάννα Τσιάνα, Καθηγητές, Δάσκαλοι καθώς και αντιπροσωπείες μαθητών από όλα τα σχολεία της Ύδρας, έγιναν δεκτοί την 19η Απριλίου 2013, από την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο. Την αντιπροσωπία των μαθητών συνόδευε και η παιδίατρος του Κουλουρείου Νοσοκομείου κυρία Σωτηρία Μπαλαμπάνη, ενώ δημοσιογραφικά κάλυψε την επίσκεψη η εκδότρια της “Φωνή της Ύδρας” κυρία Ελένη Χριστοδούλου.
Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο  στις 11.00 , ο Διευθυντής του  ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου, Πρέσβης κύριος Κωνσταντίνος Μπίτσιος και η επί των Δημοσίων Σχέσεων της Προεδρίας  κυρία Λιάπη.
Ο Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος είχαν μια σύντομη,  εγκάρδια και φιλική συνομιλία με τον Πρέσβη κύριο Μπίτσιο στο γραφείο του, κατά την οποία ο Δήμαρχος  του επέδωσε το ειδικό Αναμνηστικό Μετάλλιο το οποίο σχεδίασε και χάραξε ο Δήμος μας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Αγώνες για τις εκδηλώσεις “Κουντουριώτεια 2012”, σε ένδειξη τιμής και πολλών ευχαριστιών για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράστασή του στον Δήμο μας.
Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία του Δήμου μας ξεναγήθηκε στους χώρους του Προεδρικού Μεγάρου.
« Το κτήριο του Προεδρικού Μεγάρου στο διάβα της ιστορίας του, έργο του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ernst Ziller, έχει υποστεί πολλές προσθήκες και αλλαγές.  Όμως δεν παύει να είναι μέχρι σήμερα ένα κτήριο που αποπνέει σεμνότητα, αλλά συγχρόνως αρχοντιά, λιτό και απέριττο, πλήρως εναρμονισμένο στα Ελληνικά αρχιτεκτονικά πρότυπα, που δεν έχει καμία σχέση με τα χρυσοποίκιλτα παλάτια της Ευρώπης. Προσωπικά εγώ ως αρχιτέκτονας το εκτιμώ αυτό και το προτιμώ από αυτά της Ευρώπης. Αυτό ταιριάζει στην σπουδαία χώρα μας», σχολίασε ο Δήμαρχος  μετά το τέλος της αξέχαστης ξενάγησης.
Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία από την Ύδρα, έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια, στο ιστορικό γραφείο Του.
«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι μεγάλη τιμή για  την Ύδρα, για τους μαθητές μας αλλά και για όλους εμάς, που είχατε την καλοσύνη να μας δεχτείτε σήμερα και μάλιστα στο ιδιαίτερο γραφείο σας, το οποίο ελάχιστοι έχουν την τιμή να γνωρίζουν από κοντά..
Σας φέραμε τα πιο σπουδαία παιδιά του κόσμου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τους μοχθούν να τους μάθουν γράμματα και τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών τους είναι ορατά, αφού κάθε χρόνο έχουμε πολλές επιτυχίες στις εισαγωγικές εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας.
Η Δημοτική Αρχή, προσπαθεί παρά της δύσκολες οικονομικές συγκυρίες να κάνει έργο ουσίας, που η Ύδρα έχει στερηθεί για πάρα πολλά χρόνια. Από την ανάληψη των καθηκόντων μας, έχουμε θέσει ως στόχο να αναβαθμίσουμε την εικόνα του ιστορικού και μοναδικού νησιού μας. Έχουμε δρομολογήσει έργα υποδομής τα οποία έχουν προγραμματιστεί και άμεσα θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Ήδη για τις 30 Απριλίου έχει οριστεί η δημοπράτηση της ανάπλασης και κατασκευής του γηπέδου της Ύδρας, ένα όνειρο αλλά και πάγιο αίτημα των παιδιών μας. Το έργο αυτό υλοποιείται με την χρηματοδότηση και την αμέριστη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής και ιδιαίτερα του Περιφερειάρχη μας κ. Σγουρού και του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Κατσικάρη.
 Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, γνωρίζοντας την ευαισθησία Σας στον αθλητισμό, Σας προσκαλούμε και Σας παρακαλούμε θερμά να μας κάνετε την μεγάλη τιμή να το εγκαινιάστε Εσείς.» είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ύδρας κύριος Κοτρώνης, προσφωνώντας τον Πρόεδρο. Στη συνέχεια επέδωσε στην Αυτού Εξοχότητα, ειδικό  τιμητικό Μετάλλιο και υδραίικα αμυγδαλωτά και Τον προσκάλεσε να τιμήσει με την παρουσία Του, τις φετινές εκδηλώσεις των Μιαουλείων.
Στην αντιφώνησή Του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι μαθητές μας έφεραν στο γραφείο Του τη θαλασσινή αύρα της Ύδρας και τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που συναντά τα νιάτα του ιστορικού και ένδοξου αυτού τόπου. Ανέφερε ότι και ο ίδιος κατάγεται από ένα μικρό χωριό στα ελληνοαλβανικά σύνορα όπου οι δυνατότητες για μόρφωση ήταν ελάχιστες και συμβούλευσε τους μαθητές να έχουν θέληση και επιμονή ώστε να πετύχουν κάτι  σπουδαίο στη ζωή τους. Επίσης, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις  εξετάσεις τους, οι οποίες ξεκινούν σύντομα.  Στον Δήμαρχο ευχήθηκε επιτυχίες σε όλους τους στόχους του και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επισκεφτεί σύντομα την Ύδρα που τόσο πολύ αγαπά. Στη συνέχεια η Διευθύντρια του Λυκείου κυρία Μαρία Μαρσέλλου, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο, του πρόσφερε αναμνηστικό δώρο από το Ι.Α.Μ.Υ,  εκ μέρους των παιδιών, των εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Τέλος τα παιδιά πρόσφεραν στον Πρόεδρο κάρτες με ευχές, τις οποίες είχαν τα ίδια επιμεληθεί.
Μετά το πέρας της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία ευχαρίστησε το Δήμο Ύδρας και το Δήμαρχο για την άψογη διοργάνωση με την ευχή να πραγματοποιηθούν και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον.


Από το Γραφείο Τύπου

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ομπρέλα προστασίας από τον Άρειο Πάγο στα ζώα

Εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας απέστειλε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος Παπαδάκης, με την οποία ερμηνεύει το Ν. 4039/2012 για την προστασία των ζώων. Τα τελευταία περιστατικά βίας εναντίον των ζώων, οδήγησαν τον εισαγγελικό λειτουργό να υπογραμμίσει ότι απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός, η πώληση, εμπορία και παρουσίαση-διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού στο οποίο απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά καθώς επίσης απαγορεύεται και η μονομαχία μεταξύ ζώων.
Εξάλλου, σημειώνεται ότι απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή θίασο, όπως απαγορεύεται η εκτροφή, εκπαίδευση και χρησιμοποίηση ζώων για κάθε είδους μονομαχίες, όπως επίσης απαγορεύεται η εκτροφή και χρησιμοποίηση σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.
Ακόμη, σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον αρμόδιο δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, η περισυλλογή και η διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελεί υποχρέωση των δήμων, αλλά μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τους δήμους, εφόσον διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς που καθοδηγούνται από κτηνίατρο.
Παράλληλα, επισημαίνεται στην εγκύκλιο, ότι επιτρέπεται η μεταφορά ζώων στα ταξί και επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.
Τέλος, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρεται στο ποινικό σκέλος του επίμαχου νόμου (προβλεπόμενες χρηματικές ποινές και ποινές φυλάκισης) και σημειώνει, ότι ο εισαγγελέας μπορεί να απαγορεύει την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη.πηγή:www.newsit.gr

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Διεθνές Φεστιβάλ «Συμφωνία» Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού



Διεθνές Φεστιβάλ «Συμφωνία» Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας

Συναυλία μουσικής δωματίου
“Rosa das Rosas - Οι δρόμοι της Παναγίας”

ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΔΗΜΟΥ ΥΔΡΑΣ
8 Απριλίου 2013, ώρα 12:00
Στην πρώτη ανοιξιάτικη συναυλία του νεοσύστατου Διεθνούς Φεστιβάλ «Συμφωνία» Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού στην Ύδρα, το σύνολο Sinfonia παρουσιάζει μεσαιωνικά λατρευτικά τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία από τις συλλογές Cantigas de Santa Maria και Llibre Vermell καθώς και χορούς του 13ου και 14ου αιώνα.
Οι μουσικοί του συνόλου:
Φανή Γκάρτζου (σοπράνο, φλάουτο με ράμφος, κρομμόρνη), Έφη Μηνακούλη (μέτζοσοπράνο, λαούτο), Σταύρος Μπερής (τενόρος, ούτι, σάζι), Tobias Schlierf (μπάσος, ρεμπέκ, οργανέττο, τροχοβιέλλα), Γιάννης Παπαγιάννης (φλάουτο με ράμφος, κρομμόρνη), Νίκος Παναγιωτίδης (αναγεννησιακό λαούτο, ούτι, σάζι), Άγγελος Ρεπαπής (βιόλα ντα γκάμπα, λύρα), και Γιώργος Γαραβούνης (κρουστά).
Μονοφωνικές και πολυφωνικές φωνητικές συνθέσεις και οργανικά κομμάτια με διονυσιακούς ρυθμούς, αραβικές επιρροές και πολύχρωμες ενορχηστρώσεις μας οδηγούν στα μονοπάτια της μεσαιωνικής Θρησκευτικής λατρείας.
 Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Ύδρας και την ΚΕΔ Ύδρας.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

Σύντομη περιγραφή του Διεθνούς Φεστιβάλ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού 
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ – Διεθνής Παρέμβαση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Ποιότητα Ζωής», σε συνεργασία και υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας INTRARTI και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2007 – 2013» (ΕΣΠΑ), διοργανώνουν μέχρι τα τέλη του 2015 το “Διεθνές Φεστιβάλ «Συμφωνία» (Sinfonia) Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού” με σύνολο 76 εκδηλώσεων και με άξονα τη μουσική. Σκοπός και όραμα του φεστιβάλ «SINFONIA» είναι η εδραίωση ενός νέου διεθνούς πολυσυλλεκτικού θεσμού κύρους, ποιότητας και πρωτοτυπίας στην Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (Δήμους, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Μουσεία, Ωδεία), τοπικές καλλιτεχνικές ομάδες και σχολεία, ενώ στόχοι του είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής και των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και υποδομών, η ενθάρρυνση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, η συμμετοχή και σύμπραξη των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία παραγωγής πολιτιστικού προϊόντος, η ψυχαγωγία, η εκπαίδευση, η ένταξη πολιτιστικών δράσεων στην καθημερινότητα των κατοίκων, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η διάχυση πολιτισμού από τις μητροπόλεις του εξωτερικού και της Ελλάδας για να εμπνεύσει διάθεση για δημιουργία εστιασμένη στην Τέχνη που παράγεται με μέθοδο, αισθητική και στοχευμένο αποτέλεσμα.
Πληροφορίες για τη συναυλία : 
ΚΕΔ ΥΔΡΑΣ
Τηλ. : 22980 53782