Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Έτοιμο το νέο σχέδιο νόμου για τον θαλάσσιο τουρισμό

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το «περιβόητο» πλέον σχέδιο νόμου που θα εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον θαλάσσιο τουρισμό, που έχει περάσει «από σαράντα κύματα» και από τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από το 2009 μέχρι σήμερα. Επταμελής επιτροπή επεξεργάστηκε τις σχετικές διατάξεις και τώρα γίνεται ο νομοτεχνικός έλεγχος. Στο σχέδιο νόμου, προβλέπεται διάταξη με την οποία παρατείνεται ο χρόνος διευθέτησης των οφειλών των πλοιοκτητών κατασχεμένων από το ΣΔΟΕ σκαφών αναψυχής, που λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Με τις διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου, καθιερώνεται Μητρώο Επαγγελματικών Σκαφών, και άδεια επαγγελματικών πλοίων αναψυχής με διάρκεια πέντε ετών, ενώ τα σκάφη θα έχουν ειδικό σήμα, το οποίο θα υποχρεώνονται να φέρουν εμφανώς στα πλοία αναψυχής, ώστε να διακρίνονται από τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής. Βέβαια, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας, προτείνει η ισχύς της άδειας να είναι απεριόριστη, αφού το δικαίωμα ανάκλησης το έχει πάντα το αρμόδιο υπουργείο. Εξάλλου, με άλλη διάταξη προβλέπεται και η διαδικασία απόπλου των σκαφών από τη λιμενική αρχή του λιμένα αφετηρίας. Εξάλλου, με άλλη διάταξη, το επαγγελματικό σκάφος αναψυχής, χαρακτηρίζεται το σκάφος, που συμπληρώνει κατώτατο, ανά πενταετία όριο ημερών ναύλωσης, το οποίο ορίζεται σε 300 ημέρες, όταν εκναυλώνεται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα και σε 200 ημέρες όταν εκναυλώνεται με πλοίαρχο και πλήρωμα και σε 75 ημέρες όταν πρόκειται για χαρακτηρισμένο παραδοσιακό επαγγελματικό πλοίο αναψυχής, ανεξάρτητα αν έχει πλοίαρχο ή πλήρωμα. Στην κατηγορία των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής εντάσσονται και τα τουριστικά ημερόπλοια, μεταφορικής ικανότητας τουλάχιστον 20 επιβατών, το οποίο εκτελεί ημερήσιες περιηγήσεις, με εισιτήριο ή ονομαστική κατάσταση επιβατών, με αφετήρια και επιστροφή στον ίδιο λιμένα χωρίς διανυκτέρευση, διαρκείας 12 ωρών. Επίσης, μίνι – κρουαζιερόπλοια θα μπορούν να χαρακτηρίζονται εκείνα που μπορούν να μεταφέρουν και μέχρι 99 επιβάτες, από 49 επιβάτες που ισχύει σήμερα.Με άλλη διάταξη προωθείται η κατάργηση της απαλλαγής του εφοδιασμού καυσίμων, καθώς και η επιστροφή δασμών ελεύθερου καυσίμου για επαγγελματικά πλοία αναψυχής μέχρι 20 μέτρων χωρίς πλήρωμα. Διατηρείται όμως η απαλλαγή κατά την αγορά του σκάφους και του ελλιμενισμού, για όλη τη διάρκεια της ισχύος της άδειας του επαγγελματικού σκάφους. Επίσης, με το σχέδιο νόμου ενοποιούνται οι διατάξεις των νόμων 2743/1999. Εξάλλου, στα δικαιολογητικά χαρακτηρισμού ενός σκάφους ως επαγγελματικού προστίθεται ακόμα και βεβαίωση εγγραφής του πλοιοκτήτη σε υφιστάμενο επαγγελματικό σωματείο που αριθμεί τουλάχιστον 150 μέλη.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι τα σκάφη με σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτρέπεται να διενεργούν ναύλους από ελληνικό λιμάνι και να παραλαμβάνουν επιβάτες εντός Ελλάδας, εφόσον έχουν λάβει άδεια επαγγελματικού σκάφους. Επίσης προβλέπεται ότι το αντίτιμο του ναύλου, καταβάλλεται από τον ναυλωτή και εισπράττεται από τον εκναυλωτή, σύμφωνα με τους όρους του ναυλοσυμφώνου, μέσω αναγνωρισμένης Τράπεζας ή μέσω πιστωτικής κάρτας. Κάθε άλλος τρόπος πληρωμής του ναύλου, έχει ως συνέπεια την μη αναγνώριση του ναυλοσυμφώνου για την ανανέωση της άδειας μετά την λήξη της πενταετίας. Εξάλλου, το αντίγραφο του ναυλοσυμφώνου, όταν οι ναυλωτές είναι Έλληνες κοινοποιείται στα αρμόδια προς φορολόγηση εφορία του ναυλωτή. Επίσης, όταν οι ναυλωτές είναι νομικά πρόσωπα θα καταγράφεται στο ναυλοσύμφωνο το ΑΦΜ του υπογράφοντος για λογαριασμό του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, φυσικού προσώπου.πηγη:mediashipping.gr

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

SOS για τα πουλιά των νησίδων

Κάποτε τα πουλιά φώλιαζαν με ασφάλεια στις νησίδες. Οι μόνοι ανθρώπινοι επισκέπτες εκεί ήσαν περιστασιακοί ψαράδες ή ναυτικοί. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.Ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί εύκολα και στην πιο απομακρυσμένη νησίδα πάνω σε ένα από τα αμέτρητα σκάφη αναψυχής που υπάρχουν και με τη βοήθεια του G.P.S. Γι αυτό το λόγο οφείλουμε να γνωρίζουμε και να προλαβαίνουμε τις ζημιές. Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί τον «Κώδικα Συμπεριφοράς στις Μικρές Νησίδες» που η ΕΟΕ εξέδωσε ειδικά για αυτούς που επιβαίνουν σε σκάφη αναψυχής.

Οι νησίδες πρέπει να προσεγγίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η παρουσία του ανθρώπου μπορεί να προκαλέσει ενόχληση, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα πουλιά που φωλιάζουν σε αυτές διότι μπορεί:
• να αποτρέψει τα πουλιά από το να φωλιάσουν, να οδηγήσει στην εγκατάλειψη των φωλιών ή ακόμη στην καταστροφή ολόκληρης της αποικίας τους
• να αναγκάσει τα ενήλικα πουλιά να σηκωθούν από τις φωλιές τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα αυγά και οι νεοσσοί από τον δυνατό ήλιο, το κρύο και τη βροχή
• να οδηγήσει σε χαμηλή αναπαραγωγική επιτυχία, καθώς τα μικρά δεν ταΐζονται κανονικά
• να αυξήσει τη θήρευση αυγών και νεοσσών.
Αλλά και η παρουσία κατοικίδιων ζώων πάνω στις νησίδες είναι επικίνδυνη, καθώς οι φωλιές πουλιών μπορεί να βρίσκονται ακάλυπτες στο έδαφος. Και μόνο η θέα ενός σκύλου ή μιας γάτας μπορεί να τρομοκρατήσει τα πουλιά και να αποτελέσει αιτία για την αυτόματη εγκατάλειψη της αποικίας.

Ποντίκια και αρουραίοι, που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τα αυγά και τους νεοσσούς, δυστυχώς έχουν ήδη μεταφερθεί ακούσια από τον άνθρωπο στις περισσότερες νησίδες. Οι λίγες νησίδες που δεν έχουν τρωκτικά, είναι ιδιαίτερα πολύτιμες διότι βρίσκουν σε αυτές μοναδικό καταφύγιο σπάνια πουλιά, όπως ο Πετρίλος.

«Κώδικας Συμπεριφοράς στις μικρές νησίδες»

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσει κανείς τις νησίδες χωρίς να βλάπτεται η άγρια ζωή. Η αποφυγή της ενόχλησης και η συμβολή στη διατήρηση αυτών των νησίδων είναι ευθύνη όλων μας! Έτσι, καλό είναι πάντα να θυμόμαστε:
• Τα πουλιά φωλιάζουν στις ακατοίκητες νησίδες από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο. Εάν λοιπόν προσεγγίζοντας μία νησίδα αυτή την περίοδο, δείτε πουλιά να σηκώνονται στον αέρα, δεν πρέπει να αποβιβαστείτε. Εάν αφού αποβιβαστείτε, διαπιστώσετε ότι φωλιάζουν πουλιά, θα πρέπει να απομακρυνθείτε το συντομότερο,
• μην ανάβετε φωτιές και μην διατηρείτε δυνατό φωτισμό κοντά σε νησίδες τη νύχτα, καθώς υπάρχει περίπτωση να αποπροσανατολιστούν θαλασσοπούλια που φωλιάζουν σε στοές τις οποίες επισκέπτονται μόνο τη νύχτα. Η φωτιά επίσης μπορεί να καταστρέψει σημαντικούς τύπους βλάστησης και είδη φυτών.
• ποτέ σκύλοι και γάτες πάνω σε ακατοίκητες νησίδες ακόμη και εάν τα ελέγχετε.
• τα ποντίκια είναι συχνοί λαθρεπιβάτες σε πολλά σκάφη, από τα οποία αποβιβάζονται τη νύχτα. Για αυτό καλό είναι να μην διανυκτερεύετε στις νησίδες.
• μην απομακρύνετε και μην εισάγετε κανένα ζωικό ή φυτικό οργανισμό στις νησίδες.
Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και συμβάλετε και εσείς στην προστασία
αυτών των μοναδικών περιοχών του Αιγαίου! της Δανάης Πορτόλου πηγή: Kykladesnews.gr

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Π.Σ.Ε.Α.Σ: Ανησυχία για την Ακτοπλοΐα

Φωτό O Πρόεδρος Ιωάννης Θεολ. Θεολογίτης

Επιστολή απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιβατών Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών προς τους,
α)Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης &
Ανταγωνιστικότητας.κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη,
β)Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. κ. Χρήστο Παπουτσή,
γ)Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού κ.Παύλο Γερουλάνο με θέμα τα προβλήματα της Ακτοπλοίας που προέκυψαν λόγω της έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών από τον ρωσικό νηογνώμονα.

Ειδικότερα αναφέρει:
«Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αναζητά λύσεις για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με το ρωσικό νηογνώμονα και περίπου 60 πλοία μικρά επιβατηγά και τουριστικά τα οποία επί της ουσίας έχουν μείνει χωρίς έγκυρα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιβατών Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στην εύλογη ανησυχία του, για της τύχες των επιβατών που ταξιδεύουν με πλοία της Ελληνικής Ακτοπλοΐας, διερωτάται πως είναι δυνατόν , μετά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων οργάνων ελέγχου της Επιθεώρησης Εμπορικών πλοίων του ΥΠΑΑΝ, ότι γίνονται συχνά αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα πλοία και κρατούνται αρχεία με την κατάσταση αξιοπλοΐας των πλοίων, 60 πλοία να ταξιδεύουν με πλαστά και μη έγκυρα έγγραφα.
Διερωτάται ακόμη εάν είναι τυχαία και συμπτωματική η χρονική περίοδος που διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις και απαγορεύτηκε ο απόπλους 14 πλοίων, με την λήξη της θερινής περιόδου, με ότι συνεπάγεται για τις νησιωτικές ναυτικές και τουριστικές επιχειρήσεις.
Μήπως η κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων του και των υπηρεσιών του σε άλλα Υπουργεία δημιουργούν προβλήματα που βλάπτουν τις μοναδικές βαριές βιομηχανίες της χώρας μας την Ναυτιλία και τον Τουρισμό;.
Είναι άδικο οι προσπάθειες πολλών ετών ιδιωτικών συμφερόντων σε μια κατεξοχήν ναυτιλιακή και τουριστική χώρα να καταστρέφονται από κρατικές παρεμβάσεις με επιλογές που φαίνονται από την αρχή που θα οδηγήσουν. Επιθυμούμε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές και πλήρη διαφάνεια στις παραβάσεις.
Θα σταλούν ποτέ στο ακροατήριο οι τυχόν παραβάτες; , γιατί μετά την περιπέτεια του Ελληνικού Νηογνώμονα, τώρα έχουμε προβλήματα με τη στάση του Ρωσικού νηογνώμονα, ο οποίος είναι μέλος του IACS.
Ο ΠΣΕΑΣ ερωτάει, τη εμπιστοσύνη άραγε πρέπει πλέον να έχει ο επιβάτης, νησιώτης, καταναλωτής και ο ξένος τουρίστας στην Ελληνική Ακτοπλοΐα για να επισκεφθεί την νησιωτική χώρα μας και να βελτιώσει την λαβωμένη οικονομία μας Ποιος είναι αρμόδιος να τον ενημερώσει σωστά και με ειλικρίνεια;".πηγή:
marinews.gr